onsdag 7. november 2007

For mange studenter?

I følge en "ekspert" er det nå for mange som velger høyere utdanning fremfor jobb etter fullført videregående. I denne artikkelen er det snakk om at 1 av 5 studenter har dårlig råd. Grunnlaget for påstanden er at veldig mange av de som begynner å studere ikke er motiverte nok og yter for lite i forhold til det som er forventet, og at det derfor er sløsing av ressurser. Det fører til stryk og tap av stipend osv...

Altså... studenter tar egne valg. Hvis de har lyst til å studere, så SKAL de studere. Det er motivasjon nok for en 19-åring. I disse dager er det samtidig vanskeligere enn noen gang å få jobb med lønn som man føler at man kan leve godt med rett etter videregående. De som begynner rett i jobb fra videregående er ofte lærlinger på forskjellige linjer, som kokk, mekaniker osv... Der er behovet stort nok, og spesialiseringen spesifikk nok til at lønn ikke er et problem.

De jobbene som er tilgjengelige for allmennlinja er få og preget av lav lønn og status. Vi snakker fysisk arbeid, tjenestearbeid uten de særlig kvalifiseringskrav. Regner med at de fleste, selv de som ikke har noen form for motivasjon, ikke ønsker å gå fra en fin skoletilværelse til å bli servitør på heltid. Fantastisk fin studentjobb for sommerhalvåret forresten...

Det at studenter har dårlig råd er ikke noe nytt. Studenter tjener som regler ikke penger, de låner. Mange jobber ved siden, men kun for å ha det lille ekstra som gjør hverdagen litt lettere.

At sånne eksperter foreslår at de ikke begynner å studere umiddelbart er helt meningsløst. Dessuten så er det helt utrolig at vi (studentene) skal klage på dårlig økonomi, når vi bor i et land som gir studenter ganske mye penger nettopp for å få motivasjon til å studere. Vis meg noen land som har samme type låneinstitusjon som Lånekassen. Det er en gullgruve av de sjeldne og den er veldig, veldig lønnsom for samfunnet. Og ja... det er lurt å ta en liten jobb ved siden, 80 000 holder som regel ikke.

Ingen kommentarer: