mandag 8. oktober 2007

400 000 fattige i Norge?

Dette tallet ser ut til å være det politikere og media fokuserer på når man skal "definere" de her i landet som er under den norske fattigdomsgrensa. Da regner man at man tjener under 60% gjennomsnittsinntekten, i følge EU standarden. Hvis det er 400 000 av dem, så vil jeg gjerne ut de som har jobb, men som lever på sykepenger og derfor kommer under denne magiske grensen. De skal IKKE prioriteres.

Da tipper jeg at man står igjen med mindre enn halvparten. Så er en god del pensjonister på minstepensjon. Denne må opp fortest mulig. Det kommer staten til å tjene på... MYE. Da kan vi trekke denne gruppa ut av de 400 000. Hvem vet hvor mange fattige vi egentlig har? Da ser jeg for meg en husholdning med barn (som regel disse som sliter pga høye utgifter). Hvis inntekten her er under 13 000kr (eller 6500 pr pers) i mnd så er dette definert som fattig. Det er denne gruppen arbeids-og inkluderingsdep. må gå inn og jobbe hardt med for å dem "inkludert" i denne velferdsstaten vi visstnok har. Hvis de ikke er i jobb... dem i jobb. Der ligger pengene. Hvis de er syke, dem friske. Hvis de har for mye lån og utgifter... prøv å hjelp folk med økonomien. Rentesettinga skal ikke ha skylden eller ansvaret for at folk blir fattigere. Den skal styre helheten i økonomien.

Jeg er sikker på at hvis vi får utenlandsk ekspertise på situasjonen i Norge vil de bare le av problemstillingen. Vi har ligget på toppen av "Human Development Index" siden 2001. Dette er et mål for hvor gode utviklingsmuligheter landet tilbyr, gjennom velferd, skole, helse...osv.
At vi har 400 000 fattige er et tegn på at noe er feil. Spesielt siden arbeidsledigheten er så forferdelig lav. Bjarne Håkon Hanssen har et stort ansvar. Sammen med Halvorsen skulle han avskaffe fattigdommen før 2009. Det har han ikke vært i nærheten av å gjort. Problemet er at de som faktisk er fattige ikke blir prioritert. Man ser på 400 000 problematikken i sin helhet. Finn disse som faktisk er fattige og finn løsninger fortest mulig. Samtidig vil en innstramming i tilgangen til sykepenger gjøre underverker. Økt minstepensjon likeså.

Selv om det i praksis alltid vil eksistere fattige i samfunnet er det etter min mening tiltak som skal til før man har eliminert de største problemene. Økt minstepensjon og de syke tilbake i arbeid er to ting som vil redusere statens forbruk av penger og ressurser på disse i fremtiden. Kom igjen Hanssen, jobb målrettet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Om vi så blei milliardærer i snitt, ville det nok være noen "fattiglemmer" her, ja......