onsdag 3. oktober 2007

Sverige: et skatteparadis

Litt overrasket over at et land i Skandinavia kan bli omtalt som skatteparadis. Men se bare hvor stor påvirkning skatt har på folk. Caroline Hagen, datter av Stein Erik, har flyttet til Sverige grunnet formueskatten i Norge. Formueskatten, arveavgiften og gaveskatten er kuttet på (vet ikke hvor mye) i Sverige og dette er selvsagt en invitasjon til Norges rike til å vennligst forlate landet. Helt absurd at det skal skje, men sånn er nå det. Fredriksen er kypriot og jeg ser ikke at han flytter tilbake sånn i nær fremtid. Regner med at flere følger.

Jeg har problemer med å forstå hvilken hensikt det er å skatte penger som har blitt skattet på minst en gang før. Skatt på inntekt er til for å bidra til samfunnets goder og tilbud. Forskjellige avgifter er til for å regulere, begrense og straffe forbruk og skape en viss stabilitet.
Men hva gjør formueskatten? Hvis jeg har opptjent en haug med penger som ligger og hviler i baken, hvorfor skal jeg betale en del til staten? Er ikke det lommetyveri?
Arveavgift ja. Hva er nå det? Hvis en slektning dør og etterlater store formuer, så skal staten få en liten slump som takk for hardt arbeid? Penger som kanskje har blitt skattet i hjel fra før...

Det er noe jeg ikke har fått med meg. Husker under valgkamper og debatter at hensikten med slike skatter er først og fremst "til å bidra til felleskassa" eller "til velferd". Er Norge i en form for pengekrise?! Hjelp!

Hvis vi tenker litt logisk. En av de viktigste inntektskildene til staten kommer fra moms og avgifter i forbindelse med kjøp og salg. Hadde vi fått bruke de pengene som gikk til arveavgift ville vi bidratt til "felleskassa" uansett. Vi kunne kanskje starte en virksomhet og skapt verdier som samfunnet tjener mye mer på. Vi kunne kjøpt og drevet en barnehage og bidratt til å skaffe de hersens barnehageplassene. Vi kunne kjøpt en ny bil som forurenser vesentlig mindre. Lista fortsetter.
Poenget her er at slike skatter er tyveri, det er svært inneffektivt (tenk alle de byråkratene som må styre og stelle med dette), og det er mangel på god gammeldags sunn fornuft!

Ingen kommentarer: