fredag 5. oktober 2007

Statsbudsjettet 2008

Hvem vant? Hvem tapte? Hvem har mest GRUNN til å være fornøyd? Hvem har mest GRUNN til å klage og syte? Hvordan påvirker statsbudjettet deg?

Dette er, eller har vært, overskriftene på de fleste nettaviser så langt denne ettermiddagen. Det synes jeg er veldig fint fokus, nettopp fordi de fleste velger er mest opptatte av å se hva som skjer med deres økonomi og ikke med Norges økonomi. Vi som innbyggere i et land vil det best mulig koste hva det koste vil. Heldigvis kanskje, er det ikke alle som har lov til å tenke slik, men det er likevel veldig viktig å fokusere på velgerne. Gjør Halvorsen og Soria Moria eventyret det?

Klima skal visst være så viktig for så mange velgere. Ikke bare på venstresiden. Da er det kanskje en bra satsning der med de 35 mrd. (håper jeg fikk med meg riktig tall). Men spørsmålet er bare om de brukes riktig. For meg så er statsbudjsettet for mye tall og for lite fokus på hva som faktisk kommer til å skje ved bruk av disse tallene. Det er sikkert mulig for en finansminister å bevilge mange penger på klima og miljø uten å til det helt store. Det motsatte er også mulig tror jeg. Mindre penger, mer resultat.

Hun skal kredit for å strø budsjettet jevnt ut over alle områder. Men er enig i Solberg og Jensen, som selvsagt MÅ kritisere NOE, at sykehusene ikke ser ut til å bli prioritert, og at utdanning burde i et rikt land som Norge et betydelig løft opp fra den lave rankingen vi viser internasjonalt. Samtidig så er veisatsingen alt for lav uansett hva Norsk Transportplan viser. Norge trenger 4-felts motorvei der hvor det lønner seg. Og det er mange steder!

Hvis Halvorsen får til barnehagedekningen før hun blir dratt ned fra statsrådsposisjonen, vil jeg ærlig innrømme at det er en stor prestasjon. Spesielt i en sak som har blitt prioritert mye i SV.
En annen ting jeg likte er at hun viser til behovet for arbeidskraft og at hvis de får flere i arbeid der hvor behovet er aller størst kan det gi stort utbytte.

En ting som veldig politikere snakker om er den reelle arbeidssituasjonen. Altfor mange utnytter det velferdssystemet Norge har å bidra med og foretrekker å sykemelde seg så fort det oppstår problemer. Ja, det ble sagt noe om strengere krav, men hvordan skal dette løses da? Ikke bare er det for lett å sykemelde seg, men det er for lett å altfor stor inntekt når du først må sykemeldes. De som utnytter, utnytter fordi det er mulig. Eneste reelle løsningen er å stramme så kraftig inn at legene, arbeidstaker og arbeidsgiver må alle tjene 0 ved en sykemelding. Arbeidstaker MÅ være syk og hvis det blir oppdaget utnyttelse burde dette straffes hardt. Det er etter min mening mer alvorlig enn å snyte på skatt og å naske fra butikker. I tillegg vil man på lengre sikt ha redusert noe byråkrati hvis dette slår positivt ut.

Totalt sett, så det ut som Halvorsen kjører en safe taktikk. Prøve å inkludere mest mulig + og minst mulig - i budsjettet. Da kan det vel ikke sies at hun kjører en streng sosialistøkonomi. Til stor glede for meg...

Ingen kommentarer: