fredag 12. oktober 2007

Fredspris=miljøpris?

Ærlig talt! Jeg trodde at fredsprisen var direkte eller indirekte linket til det å bidra til å skape fred i verden. Eller i det minste gjøre noe nå som kan slå ut i fred lengre frem i tid. Al Gore har nå blitt utdelt Nobels fredspris! Hva er logikken?

At han skal få litt fortjeneste på økt miljøfokus gjennom et stort engasjement.. ja, gratulerer så meget. Men at der skal gå så langt, hadde jeg aldri trodd. Al Gore er egentlig ute etter å redde verden, skal vi tolke det i kommiteens begrunnelse. Han personlig gjør ingenting for å redde og bidra til global oppvarming. Ja, han informerer og prøver å skape engasjement blant nærmere 7 milliarder som vi snart er her på jorda, men selv forurenser han mer enn en liten by i Norge. Privatjetflyet er sikkert ikke særlig grønt. Han bor ikke akkurat i en bitte liten hytte uten strøm denne mannen. I tillegg er alt for mange av Gores "konklusjoner" (ikke påstander) preget av subjektivitet. De forskerne som fortsatt mener at vi ikke kan konkludere at menneskene har skyld i oppvarmingen er fortsatt svært mange.

Jeg sier ikke at Gore ikke fortjener en slik pris, eller FNs klimapanel, men det er som å gi en pris til en som kanskje likevel tar feil. I tillegg er prisen ikke en miljøpris. Man burde fortsatt skille godt mellom fred og miljø. Jeg ser ikke helt at miljøengasjement skal belønnes med fredspris, men det kan jo bare være meg. Han skal ha for at han donerer bort millionen til veldedig formål.

oppdatering: har satt meg litt mer inn i nyheten. Samme konklusjon... synes fortsatt ikke fredsprisen burde deles ut til Gore, men det er klart at han og FNs klimapanel bidrar til økt fokus på hele oppvarmingsoppstyret. Leste også Carl Johan Bergs innlegg om saken. Han presiserer den muligheten som fortsatt finnes i at det når som helst kan komme funn som tyder på at hovedansvaret for global oppvarming hviler på sola. Hva skjer da? Må Gore gi fra seg prisen da eller?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Høyrevridd er du ja?

Anonym sa...

Stemmer!